Zastupljenost domaćih lijekova na bh. tržištu samo 17,9 posto

Bez autora
Dec 07 2015

U pripremi je nova esencijalna lista lijekova u Federaciji BiH, koja bi, sudeći prema najavama nadležnih u Federalnom ministarstvu zdravstva, trebala biti uskoro usvojena na sjednici Vlade FBiH.Prema dosadašnjim pokazateljima, novac namijenjen za federalnu esencijalnu listu najviše ide u ruke stranih proizvođača. Nova lista trebala bi biti proširena, a najavljuje se da će time i lijekovi biti jeftiniji za 10 do 20 posto.

U pripremi je nova esencijalna lista lijekova u Federaciji BiH, koja bi, sudeći prema najavama nadležnih u Federalnom ministarstvu zdravstva, trebala biti uskoro usvojena na sjednici Vlade FBiH.

Prema dosadašnjim pokazateljima, novac namijenjen za federalnu esencijalnu listu najviše ide u ruke stranih proizvođača. Nova lista trebala bi biti proširena, a najavljuje se da će time i lijekovi biti jeftiniji za 10 do 20 posto.

Zaštita pacijenata

Domaća farmaceutska industrija na bh. tržištu zastupljena je tek oko 17,9 posto, dok je zastupljenost proizvoda domaćih farmaceutskih kompanija na esencijalnim listama, zavisno od kantona do kantona, u prosjeku oko 25 posto.

Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je usvojila novi model izrade esencijalne liste, čime je veću prednost dala domaćim farmaceutskim kompanijama. Time su zadovoljni domaći proizvođači, koji tvrde da je u prošloj godini promet lijekovima u BiH ostvarilo 138 kompanija, od čega samo pet domaćih.

- Učešće stranih proizvođača na tržištu lijekova u BiH je 82,1 posto ili 436.357.934,72 KM, dok je učešće domaćih samo 17,9 posto ili 95.098.713,27 KM. Takav omjer teško se može naći bilo gdje u svijetu, posebno ne u zemljama koje su u našem bliskom okruženju, jer štite svoje proizvođače. Stoga je i nama bitno veće učešće i podrška vlasti. Kvalitet i sigurnost domaćih proizvoda dokazani su i podliježu redovnim kontrolama Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Nama je najvažnije zdravlje pacijenata, a ne konkurentnost - navode iz "Bosnalijeka".

Ističu kako se razvojem domaće proizvodnje, širenjem proizvodnih kapaciteta, povećanjem broja radnih mjesta, uplatom poreza i doprinosa omogućava rast proizvodnje domaćih proizvođača lijekova, a samim time i pune domaći fondovi.

- Sredstva od uplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje naših građana odlijevaju se u druge zemlje, koje imaju mehanizme zaštite svoje domaće proizvodnje, kako kroz zakonsku regulativu tako i kroz neformalne aktivnosti institucija koje su dio zdravstvenog sistema. I naše vlasti pri izradi esencijalne liste moraju voditi računa o tome da domaći proizvođači lijekova u BiH imaju dovoljno resursa, znanja i mogućnosti da pruže zdravstvenu zaštitu u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja u mnogo većem obimu nego što je to dosadašnja praksa bila. Zdravstvena zaštita pacijenata može biti unaprijeđena i mehanizmima zaštite domaćih proizvođača lijekova u FBiH - kaže predsjednik Uprave sarajevske "Farmavite" Sabahudin Žujo.

Upućena inicijativa

Napominje i kako bi većom zastupljenošću domaćih farmaceutskih kompanija na tržištu naša zemlja uštedjela nekoliko miliona maraka.

Direktorica Centra za razvoj poduzetništva Privredne komore Kantona Sarajevo (KS) Mubera Kadrić ističe kako ova institucija već duže inicira veću zastupljenost domaćih farmaceutskih kompanija u sredstvima zavoda zdravstvenog osiguranja.

- Cilj nam je da se u strateškim dokumentima da prioritet razvoju proizvodnih djelatnosti, iz razloga što to generira povećanje privrednih aktivnosti, a prije svega doprinosi rješavanju gorućeg problema u državi, a to je nezaposlenost - kazala je Kadrić.

Ona naglašava kako je i Vladi KS upućena inicijativu da se domaćim farmaceutskim kompanijama da status strateške industrije.

- Ta inicijativa dolazi u pravo vrijeme, jer je trenutno u procesu donošenja federalne liste esencijalnih lijekova, na osnovu koje će kantoni donositi svoje liste. Mi ne tražimo više prava za naše kompanije, već jednostavno želimo da naša farmaceutska industrija bude konkurentna na svom domaćem tržištu - pojasnila je Kadrić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik